lentebloem

the endless variations on everyday life… cause nothing ever happens twice

De Passievrucht (Karel Glastra van Loon)

Een reactie plaatsen

passievruchtHet verhaal:
Armin Minderhout werkt als corrector voor een wetenschappelijke uitgeverij. Hij heeft een zoon, Bo, met zijn eerste grote liefde Monika. Armin woont nu samen met Ellen, zij willen samen een kind. Dan ontdekt Armin, dertien jaar na de geboorte van zijn kind, dat hij onvruchtbaar is en dat altijd is geweest. Zijn zoon Bo kan dus zijn zoon niet zijn. De enige die met zekerheid de vader kan aanwijzen, is Monika, de moeder. Maar Monika is al tien jaar dood. Alles wat hij al die jaren over zichzelf en zijn leven heeft geloofd, moet hij heroverwegen. En hij zal antwoord moeten geven op vragen die hij liever nooit had gesteld. Wat weet je eigenlijk van degene die je liefhebt? Hoe goed ken je hen die je het meest na zijn?

Armin is woedend, jaloers en ontgoocheld en besluit op zoek te gaan naar de vader van zijn zoon. Tijdens zijn zoektocht door het verleden beleeft Armin alles opnieuw. De vijf jaar durende, zeer gelukkige verhouding met Monika, die abrupt eindigt als zij sterft aan bacteriële meningitis. De hechte vrienschap tussen Monika en Ellen. Voor het eerst voor vol aangezien worden door zijn eigen vader Huib wanneer Bo geboren wordt.

Details uit het verleden blijken nu cruciale wapenfeiten, van de waarheid zoals die bestond blijft niets over. Onderweg spaart Armin niets of niemand. In zijn verbetenheid sleurt hij Ellen en Bo mee naar de rand van de afgrond.

En dan vindt hij antwoorden.
Nemen de antwoorden Armins wanhoop weg?
Valt er wel te leven met de nieuwe waarheid?

Openingszin(nen):
We rijden zwijgend naar het ziekenhuis. Ellen zit achter het stuur, ik tel de strepen op de weg. De weg is vol auto’s op oorlogspad. Ellen rijdt eerst te hard, dan te langzaam. Ze geeft geen richting aan. Ik zeg niks.

Mijn mening:
Het boek leest heel vlot, is soms echt aangrijpend. Sommige passages bleven door mijn hoofd spoken en hoewel ik het boek écht goed vind, had ik toch ergens een bekocht gevoel op het einde. Ik had de ontknoping intenser verwacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s