lentebloem

the endless variations on everyday life… cause nothing ever happens twice

Sapvasten (4)

6 reacties

Ik stond vanmorgen op met ’n extreem helder hoofd en een licht gevoel. Ik voelde mij geestelijk en lichamelijke goed (rug buiten beschouwing gelaten) en dat was lang geleden. Als dat het effect is van vlees en snoeptoestanden uit mijn dagelijkse dieet te schrappen, dan denk ik dat ik na de kuur nog maar eens wat minder vlees ga eten. En misschien moet ik mijn chocoladedrang ook maar wat meer leren temperen. Het is mij nu behoorlijk duidelijk wat dat allemaal met een mensenlichaam doet.

Soit, vandaag was dus zuurkooldag. Al van toen ik de fles had opengedraaid, keerde mijn maag zich en vroeg ik mij af waar ik mij nu weer had ingestort. Wat een drek. De geur alleen al maakte mij spuugmisselijk. Niet alleen de eerste slok, maar ook alle volgende slokken smaakten bovendien nog viezer dan het goedje ruikt en eruit ziet. Een ervaringsdeskundige gaf me de tip het te verdunnen (zag ik niet echt zitten aangezien het naar mijn gevoel de hoeveelheid drek alleen maar groter maakte) of er citroen of aangelengd fruitsap aan toe te voegen, maar desondanks bleef ik het moeilijk hebben ’t goedje naar binnen te kappen. En dan moest ik het ook nog sloksgewijs opdrinken en mengen met mijn speeksel. Ware wurgneigingen kreeg ik ervan.

Heel even dacht ik te spieken. Alsof mijn lijf zou weten dat het maar 600ml van dat spul binnen had in plaats van 750ml, maar toen bedacht ik wat voor ’n watje ik wel niet was. Het is “maar” zuurkoolsap, toch? Al had ik bij mijn eerste slokken vanmorgen nooit gedacht dat ik de bodem van de fles zou zien. Sloksgewijs dan.

But. I. Did. It. Ik dronk de hele fles leeg. De hele fles drek. ‘k Ben er zelf niet goed van. Figuurlijk dan. Eens ’t goedje in mijn maag zit (en een paar onderdrukte boeren later), heb ik nergens meer last van. Integendeel.

Honger heb ik niet. Wel zin. Ongelooflijk veel goesting om de kasten te plunderen en van alles naar binnen te werken. Uiteraard doe ik dat -de discipline zelf zijnde (ahum)- niet. Ik denk daarbij trouwens niet eens aan zoetigheid. Wel aan boterhammen. En aan bananen. Maar dan drink ik nog maar ’n glas water of ’n tas thee.

Groot nadeel: rond alles -en vooral rond mij vermoed ik- hangt een zweem van zuurkool. Ik raak de geur niet kwijt. Na ieder glas kan ik het niet laten om mijn handen uitgebreid te wassen en mijn tanden te poetsen, om de smaak uit mijn mond te krijgen. Gelukkig zien de sappen voor de komende dagen er beter uit. Vijf dagen zuurkoolsap zou ik met de beste wil van de wereld niet volhouden.

En hoe ik mij nu voel? Goed eigenlijk. Volgens Lief heb ik ’n gezonde blos op mijn wangen en ik voel mij eigenlijk goed in mijn vel. En dat na een dag niet eten. Nooit gedacht dat ik dat kon. Ik, die normaal migraine krijg als ik niet op tijd en stond eet. Ik, die kribbig word als ik mijn knorrend maagje niet kan vullen. Niets van dit alles vandaag. Misschien dat ik morgen de volle laag krijg.

Maar dat zullen we dan wel weer zien…

6 thoughts on “Sapvasten (4)

  1. Ik bewonder je. Mij zou dit nooit lukken.

  2. ohgod, nu heb ik toch écht goesting om daar zelf aan te beginnen, zie 😉
    (ps: lief nog maar amper gehoord dees dagen en de kinderen moet ik ook nog de hemelbeestjesvraag stellen – ik loop achter)

  3. Hmm, zou dat wel gezond zijn? Wel verleidelijk, want volgens mij verlies je sneller kilo’s dan met mijn dieet. Maar ze moeten er wel ook een fles discipline bij verkopen! Bwaark, zuurkoolsap. 🙂

  4. moh dutske toch

    @ Hilde: Dat dutsgehalte valt wel mee hoor! 😉 Ik heb hier tenslotte zelf voor gekozen. En ik heb er nog geen minuut spijt van gehad ook niet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s