lentebloem

the endless variations on everyday life… cause nothing ever happens twice

Komt een vrouw bij de dokter

Een reactie plaatsen

komt-een-vrouw-bij-de-dokterInhoud (bron):

Stijn en Carmen behoren tot de hip, healthy and wealthy. Ze hebben beiden een eigen bedrijf en zijn de trotse ouders van de eenjarige Luna. Aan geld en vrienden geen gebrek. Ze leven als God in Amsterdam. Totdat bij de mooie en optimistische Carmen borstkanker wordt geconstateerd. Op slag verandert hun wereld in een rollercoaster-rit langs artsen en ziekenhuizen. De hedonistische Stijn gaat trouw mee naar Carmens chemokuren en bestralingen, maar stort zich ’s avonds in het nachtleven en op de vrouwen van Amsterdam, Miami en Breda.

Komt een vrouw bij de dokter is het schaamteloze verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter laat zien hoe je óók ziek kunt zijn. Tegelijkertijd is het een ode aan de liefde.

Auteur (bron):

Raymond van de Klundert (1964), Kluun voor intimi, was in een vorig leven marketingman. Hij werkte vijftien jaar bij bedrijven als de Gouden Gids, Neckermann, Time Warner en reclamebureau DDB. Vervolgens startte hij zijn eigen marketingbureau, Project X.
In 2001 verloor hij zijn vrouw op 36-jarige leeftijd aan kanker. Kluun gaf zich een halfjaar over aan het nachtleven van Amsterdam en Ibiza, tot hij twijfels kreeg over het helende vermogen van deze lifestyle. Hij verkocht vervolgens zijn aandelen in Project X en vertrok met dochter Eva (toen 3) naar Australie. Daar ging hij schrijven, ’s avonds, zittend voor de camper waarin zijn dochtertje lieflijk lag te slapen.
Na anderhalf jaar schrijven bood uitgeverij Podium hem een contract aan voor zijn debuutroman Komt Een Vrouw Bij de Dokter, die oktober 2003 uitkwam. In juli 2006, drie jaar nadat het boek uitkwam, stond het voor het eerst op 1 in de bestsellerlijsten. Onlangs werd het door het publiek verkozen tot Boek van Het Jaar. Komt een vrouw bij de dokter is het best verkochte Nederlandse romandebuut sinds Ik, Jan Cremer. Er zijn nu bijna 500.000 exemplaren van verkocht, in drie jaar tijd. De Weduwnaar, de opvolger van Komt een Vrouw Bij de De Dokter, kwam als eerste Nederlandse roman op 1 binnen de Bestseller Top60. Kluun is getrouwd met Nathalie. Ze wonen samen met dochters Eva (acht) en Roos (drie) in Amsterdam. Kluun schrijft columns in Red Magazine én zijn dagelijkse Kluunkolumn op deze website.

Mijn mening:

Hoewel ik het boek in een ruk heb uitgelezen en het recht naar mijn keel greep, had ik er dubbele gevoelens bij. Hoe kan een man zijn vrouw zo schaamteloos bedriegen terwijl zij het zelf zo moeilijk heeft, terwijl zij iedere dag ’n beetje dood gaat? Hoe kan hij zo liegen tegen haar en haar nog extra twijfels en onzekerheden bezorgen (door zijn ontrouw) in plaats van wat druk van haar schouders te nemen?

En toch kreeg ik gaandeweg sympathie voor de bedrieger in het verhaal. Hij is wie hij is en schijnbaar altijd is geweest. Hoe jammer dat voor Carmen ook is. En in zijn hoedanigheid blijkt gaandeweg dat hij Carmen wél helpt en bijstaat tijdens haar lijdensweg. Als puntje bij paaltje komt, kent hij zijn plaats en is hij er wél!

En hoewel ik nog altijd een hartsgrondige hekel aan hem had op het einde van het boek, wist hij mij te ontroeren en tot tranen toe te bewegen.

Een aanrader, maar niet voor gevoelige zieltjes (denk ik).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s