lentebloem

the endless variations on everyday life… cause nothing ever happens twice

#dtv Gas vs. Inductie

10 reacties

We zijn hier plannen aan het smeden voor een verbouwingske aan onze keuken.

De plannen zijn getekend en dat ging wonderbaarlijk snel, maar we wisten zeer goed wat we wilden en we komen daar doorgaans ook goed in overeen. Nu blijven de details en een van die details is de kookplaat/-fornuis.

Zelf heb ik altijd gezegd dat ik een gasfornuis wilde en meer bepaald dit gasfornuis (kleur: mat zwart). Mocht ik Lief laten doen, dan werd het een ingebouwde inductiekookplaat.

Lief kan zich in het fornuis vinden, maar niet in het gasverhaal. Los van het feit dat hij niet zo’n fan is van gas als brandstof, is er ook het kleine detail van de opkuis van zo’n gasfornuis en hoewel ik meestal in de pannen roer, heeft hij wel degelijk inspraak, want die opkuis doen we hier heel vaak samen. Tot voor twee jaar hadden we een gasfornuis; nu koken we op een vitrokeramische plaat (came with the house) en ik geef toe: die vitrokeramische plaat is een stuk gemakkelijker te onderhouden dan het gasfornuis van vroeger. En ja, we hebben ’t allebei graag proper met een minimum aan onderhoud, maar toch hé…

Nu heb ik al van mensen gehoord dat ze nooit meer voor een gasfornuis zouden kiezen omwille van het onderhoud (ik ken er zelfs die altijd aluminiumfolie rond de gaspitten leggen om dat fornuis niet iedere keer te moeten opkuisen, wat uiteraard ook geen zicht is). Anderzijds ken ik ook gasfanaten die ondertussen zweren bij inductie en vinden dat er weinig verschil is bij het koken. Ik kan het niet weten wegens alleen maar ervaring met koken op gas en op een vitrokeramische kookplaat en als ik tussen die twee moet kiezen, wordt het sowieso gas.

Om maar te zeggen, we zijn er hier nog niet uit en ik dacht dus: ik smijt het even in de groep.

Als u kon kiezen, wat zou het dan worden? Een kleine motivatie mag altijd in de reacties.

10 thoughts on “#dtv Gas vs. Inductie

 1. Wij stonden vorig jaar voor die keuze, na inductie te kunnen testen bij vrienden hebben we resoluut terug voor gas gekozen, ondanks het onderhoud.

 2. Tevreden met ingebouwde inductiekookplaat. Eenvoudiger werken dan met gas. Veiliger. Schakelt zichzelf uit. Direct warm, snel afgekoeld. Onderhoudsvriendelijk: snel met de vod erover (eventueel wat reinigingsmiddel) en klaar. Ik kook graag en begrijp niet echt waarom men zo bij gas blijft. Op vakantie hadden we in ons huisje gas en als je inductie gewend bent, ervaar ik dit als een stap achteruit. Fornuis is mooi, maar voor nieuwsgierige kinderhandjes en voor de rug is het handig als de oven net iets hoger zit. Qua energiezuinigheid denk ik dat een zuinige inductieplaat ook beter scoort dan gas. Grtjs

 3. Ik heb al op beiden gekookt en ik moet zeggen dat ik liever op gas kook. Ik vind dat ik daar meer voeling mee heb voor af te regelen.

 4. inductie. Echt!
  Ik ben nogal verstrooid en soms laat ik al eens iets overkoken omdat de kinderen mijn aandacht trekken of omdat mijn aandacht elders wordt getrokken…
  Wel, die inductieplaat valt dan gewoon uit.
  En met 2 keer een brandje met ’t gasfornuis (als tiener) helt dat argument over 😉

  Je mag altijd ne keer bij mij komen proberen hoor 😉

 5. Wij gaan nu met de verbouwing duidelijk voor inductie. Veel veiliger met de kinderen, mooier in te werken, makkelijker te onderhouden, en ik vermoed dat het een beetje van het type afhangt of het lawaai maakt of niet, wat Endimi stoorde.

 6. Wij hebben ook getwijfeld tussen gas en inductie. Ik wou inductie ivm het onderhoud. Mijn man, hobbykok, wou graag gas omdat je dat zo goed kan regelen. We kozen een ingebouwde inductie en we hebben het ons nog nooit beklaagd – integendeel.
  Inductie is super, gaat heel snel (water voor thee deed ik vroeger in microgolf, nu op het vuur), erg makkelijk in onderhoud en schakelt zichzelf uit als er geen pot meer op staat (wat met 2 kleine kinderen soms een vergeten werd). Bij Ikea heb je al potten ervoor. En wij kregen er ook een pottenset bij (Siemens).
  Bij ons staan er op elk vuur ook timers. Dus als ik nu groenten of soep of patatjes opzet, stel ik direct de tijd in en het vuur schakelt zich dan automatisch uit. Heel gemakkelijk want op het moment dat ze klaar zijn, is er vaak een vuile pamper of een andere dringend iets, waarom dat ook vergeten werd. Dus nooit meer platgekookte patatjes/groenten.
  Ik zou echt niet meer willen ruilen.

 7. De knoop werd ondertussen doorgehakt.

  Tromgeroffel… Het wordt een ingebouwde inductiekookplaat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s