lentebloem

the endless variations on everyday life… cause nothing ever happens twice

Red een legkip

Een reactie plaatsen

Onze kippen zijn niet meer. We gingen van 2 naar 1 naar 0 kippen – een vos vermoeden we – en stelden vast dat onze kakelende vriendinnen een leegte achterlieten. De Zoon ging graag naar de kippen. Laarsjes aan, GFT-emmertje in zijn hand en weg was hij: “Een beetje korreltjes geven, mama.” Hij was steeds fier als een gieter als hij daarvoor In ruil enkele eitjes kon meebrengen, die hij dan heel voorzichtig de hele tuin door droeg (uiteraard zijn er tijdens het leerproces wel wat eitjes gesneuveld).

Minder huisdieren betekent minder werk, toegegeven, maar ergens horen bij onze tuin gewoon kippen. Het is bovendien ook gewoon zeer handig om gft-afval kwijt te raken. In onze zoektocht naar nieuwe scharrelkippen, botsten we op dit schitterende initiatief: Red een legkip.

Blijkbaar moeten we ons nog steeds geen illusies maken en zijn kippen ook na het verbod op legbatterijen nog steeds niet veel beter af (bron):

Wist je…

– dat een legkip wordt gemanipuleerd met o.a. licht om meerdere eieren per dag te leggen?
– dat men de eieren van deze kippen ‘eieren van kippen met vrije uitloop’ mag noemen?
– dat er nog steeds bedrijven de snavels knippen bij kippen, ondanks dat dit verboden is?
– dat legkippen uit een legbedrijf op leeftijd van +/- 1 jaar naar o.a. Polen worden verhuisd en daar worden geslacht en in de winkelrekken belanden als soepkip?

(…)

Sommige mensen gaan met ons de discussie aan dat legbatterijen verboden zijn in België en dat de legkippen het nu veel beter hebben in de zogenaamde legbedrijven. En vooral ook dat we moeten stoppen met ‘zagen’ daarover. Maar laat je vooral niets wijsmaken: Legkippen leven nog steeds in erbarmelijke omstandigheden, tussen de 12 en 18 maanden en dan… Gaan ze naar de slacht. Tot zover hun leven.

De acties van de Ark van Pollare mogen een druppel op een hete plaat lijken, maar als dierenvriend denk ik graag dat het wél het een verschil maakt als je enkele dieren een fijne (oude) dag kunt bezorgen.

Het beste bewijs daarvan zijn trouwens De Zusjes, die hier ondertussen nog steeds de boel opvrolijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s